Kérdésed van?

  • Hívj minket! +36304458096
  • Írj e-mailt! info@dekoraciowebaruhaz.hu

 

 

Öntapadós tapéta

Az öntapadós tapéta

gazdag szín- és formavilágban kapható, így dekorálási célból nagyon előnyösen használhatóak. Egyes öntapadós tapéták hűen adják vissza a különböző faerezeteket, vagy a téglaburkolatokat, így könnyen rusztikus hatást varázsolhatunk a falfelületre.

Az öntapadós tapéták nagyon könnyen felhelyezhetőek, pillanatok alatt átvarázsolhatod vele az otthonodat. Ragasztót nem igényelnek, tapadnak falra, bútorra, ajtóra, üvegre, fémre egyaránt. Vízállóak, így felrakhatjuk konyhába vagy fürdőszobába is őket. 

Öntapadós tapéta használati útmutató

Az öntapadós tapéta egy vékony, ragasztós hátuljú pvc fólia, amellyel falat, szekrényt, ajtót, csempét, tükröt dekorálhatunk.
Száraz, pormentes, sima felületre használhatjuk. Alapanyagát tekintve vízálló, így használható fürdőszobába, konyhába is. Az öntapadós tapéta hőállósága kb 80 fok. Így tűzhely közvetlen közelébe, vagy ahol ennél magasabb hőmérséklet is lehet, nem ajánlott.
A felhelyezéshez készíts elő egy ollót, ceruzát vagy krétát (amit le tudsz radírozni a felületről a munka végeztével), mérőszalagot, vonalzót, tapéta vágó kést, és egy simítót. Egy tiszta puha ruhát is készíts elő.
Gondosan tisztítsd meg a felületet, hogy az por- és zsírmentes legyen. Mérd meg a felület méretét, és a tapétából vágj egy kicsit nagyobbat, mint a tapétázandó rész lenne.
A méretre vágáshoz a tapéta hátoldalán lévő négyzetrácsozás segítséget nyújt.
A tapéta hátoldalán lévő hordozó réteget (papír) kis részben távolítsd el (egy sarkánál, vagy egy felső, esetleg oldalsó sávot), néhány centiméter szélességben. Helyezd a tapéta ragasztós részét a felülethez, igazítsd a felület éléhez, hogy egyenesen álljon. Középről kifelé haladva simítsd fel, hogy kiszorítsd a levegőt. Közben húzd ki a papír hordozót lassan, ahogy haladsz a munkával. Ehhez használj simítót. Egyszerre nagy rész tapétáról nem érdemes lehúzni a hordozót, mert könnyen összeragad.
Ha félrecsúszik a tapéta, vagy nem szépen sikerült felragasztani, húzd óvatosan vissza, és újra leragasztod.
Ha légbuborék maradt alatta, egy vékony tűvel merőlegesen szúrd meg a tapétát, így ki tudod simítani a levegőt egy puha ruhával.
A fólia felesleges részét távolítsd el a tapéta vágó késsel. Az élek mentén simítsd el a fóliát egyenletesen.
Én a széleket hajszárítóval meg szoktam kicsit melegíteni, és így is rányomni a felületre.
Az egyenletlen felületnél (pl. bútornál díszítésként szolgáló mélyedések vagy díszlécek) mindenképpen érdemes hajszárítóval melegíteni a fóliát, hogy rá tudjuk simítani maradéktalanul. Ilyen esetekben a kiszabásnál is hagyj rá pár centit a felhasználandó tapéta nagyságára.
Tisztítani nedves, mosószeres ruhával tudod. Ne használj maró anyagot, alkoholos tisztítót (oldja a ragasztót).
Kefével, dörzsivel, folyékony súrolóval ne tisztítsd, hogy ne karcoljd össze. Ha erősebb szennyeződés kerül rá, a mosogatószivacs dörzsölős felével töröld le.
Eltávolítás esetén a felületről egyszerűen lehúzható. Ha erősen ragadna, hajszárítóval érdemes átmelegíteni. Ekkor meglágyul a ragasztó réteg, és könnyen húzható le a fólia. A ragasztó nyomokat alkoholos ruhával el tudod távolítani.